Heb jij Amanda Gorman gezien op de inauguratie van Joe Biden als president van de Verenigde Staten? Zij droeg een prachtig gedicht voor over licht in deze donkere tijd. Bij de laatste regels gingen mijn gedachten onbewust naar vriendin, kunstenares en ondernemer Alma Jansen.

For there is always light

If only we’re brave enough to see it

If only we’re brave enough to be it.

Uit ‘The Hill We Climb’ van Amanda Gorman

Alma Jansen is een kunstenares die prachtige schilderijen maakt in haar atelier in Enschede. Ze geeft daarnaast ook workshops intuïtief schilderen voor mensen met een burn-out. Alma werkt daarbij vanuit haar persoonlijke ervaring met deze rotziekte. Door te gaan schilderen stopte voor Alma het “malen” en vond ze de rust om succesvol aan haar herstel te werken. En nu helpt ze anderen met die kennis en ervaring.

Kunstenares Alma Jansen aan het werk in haar Atelier

Burn-out

Ik ontmoette Alma voor het eerst in de zomer van 2020 in Amsterdam. We volgden samen de opleiding tot NLP Practitioner. Een superlieve vrouw, getrouwd en moeder van twee volwassen kinderen. Pas enkele weken later op een camping in Grolloo, in de zon bij haar caravan en onder het genot van een kopje thee, deelde ze haar verhaal van pijn, verdriet, zorg en onzekerheid die het gevolg waren van haar burn-out. Ik was erg onder de indruk. Natuurlijk vanwege haar verdrietige verhaal, maar vooral ook vanwege de dromen en toekomstplannen die ze weer had.

Dromen van een mooie toekomst

Want het bleek dat alleen weer gezond worden niet genoeg was voor Alma. Haar dromen gingen verder. Ze droomde van een eigen Atelier Alma Jansen. Van waardering voor haar kunst. Van exposities in het land. En van kunnen leven van de opbrengst. En last-but-not-least droomde Alma ervan om mensen met een burn-out te helpen door workshops intuïtief schilderen gaan geven. Ik herinner me de energie en de passie waarmee ze mij haar dromen beschreef.

Succes was voor Alma dus niet alleen waardering voor haar kunst en misschien zelfs de kost ermee verdienen. Succes betekende voor Alma ook andere mensen helpen en gelukkig maken. Met dat wat ze het liefste doet; intuïtief schilderen.

Workshop burn-out Atelier Alma Jansen s

Moed om de stap te zetten

Ik herinner me ook de twijfel en onzekerheid die ik af en toe in haar stem hoorde. Die ze soms letterlijk benoemde. Zouden mensen haar werk wel mooi vinden? Wat kost dat wel niet zo’n atelier? Ging het niet ten koste van haar man en kinderen? Zou ze mensen wel kunnen helpen met haar workshops? Ik realiseerde me dat er heel veel moed voor nodig zou zijn om haar droom waar te maken. Ik hoopte zo dat ze ervoor zou durven gaan.

Atelier Alma Jansen

Inmiddels leeft Alma haar droom. Ze heeft een eigen atelier, wordt gevraagd voor exposities en verkoopt regelmatig schilderijen. Daarnaast verzorgt ze workshops intuïtief schilderen voor personen, groepen, bedrijfsteams, etc. (onlangs zelfs aan een gezinnetje dat op zoek was naar meer ‘quality-time’ samen). Dit werd zelfs opgemerkt door RTL. Zij maakten een superleuke reportage voor het TV-programma ‘Passie & Plezier’. Maar het mooiste is misschien wel de ‘coaching-met-intuïtief-schilderen’ waarmee Alma nu zelf mensen helpt om te gaan met een burn-out en te werken aan hun herstel. En hoe bijzonder dat is blijkt wel uit de fijne reacties van de cursisten op haar website.

Het schilderen gaf Alma in de donkerste periode van haar leven de kracht om het licht weer zien. En nu kan ze met haar (levens)kunst zelf het licht voor anderen zijn. See the light. Be the light! Hoe gaaf is dat!?

Burn-out?

Burn-out, het Engelse woord voor “opgebrand”, is het eindstadium van een langdurige periode van stress en (over)spanning. Hierdoor krijg je last van zowel lichamelijke als geestelijke uitputting. Bij een burn-out zijn vaak zowel je fysieke als mentale energiereserves volledig ‘opgebrand’. Je merkt dat je in het begin hier vaak nog wel mee om kunt gaan. Je werkt bijvoorbeeld door de vermoeidheid heen. Na een tijdje lukt dat echter niet meer en zijn zelfs de meest alledaagse taken een immense opgave.

Psychische symptomen burn-out:
Besluiteloosheid, Onzekerheid, Laag zelfbeeld, Neerslachtig, Opgejaagd voelen, Wantrouwend zijn, Angst- en paniekklachten, Makkelijk huilen, Prikkelbaar: snel ergeren of boos worden, Concentratieproblemen

Lichamelijke symptomen burn-out:
Hoofdpijn, Spierpijn, Misselijkheid, Buikpijn, Hartkloppingen, Hyperventilatie, Hoge bloeddruk, Benauwdheid, Slapeloosheid, Vermoeidheid,Snel grieperig

Als je bang bent dat je een burn-out hebt, ga dan eerst naar je huisarts. Hij of zij zal je doorverwijzen naar deskundigen die een diagnose stellen een een behandelplan met je opstellen.