Mijn ADHD en doelen stellen (én halen) is een lastige combinatie. Als ADHD-er krijg ik immers continue een tsunami aan externe input binnen en loopt mijn hoofd om van de gedachten én ideeën. Ik neem veel beslissingen op gevoel en ben enorm impulsief. Als ADHD-er kies ik bovendien liever voor een kleinere beloning op de korte termijn dan voor een grotere op de langere termijn. Niet bepaald de juiste ingredienten voor een gestructureerde en doelmatige aanpak. Een blog van Tom van Ruiten over Micro Gewoontes bood mij een slimme oplossing voor het halen van doelen. Niet ondanks, maar juist dankzij mijn ADHD…

Micro Gewoontes

In zijn blog gaat Tom in op Micro Gewoontes zoals beschreven in het boek van Stephen Guise. Wat mij aansprak was het idee om grote doelen juist heel, héél klein te maken. In plaats van iedere dag een 30min training te plannen, neem je je gewoon voor om dagelijks maar één push-up te doen (of in Tom’s geval 10 push-ups). Lekker recalcitrant ook, dat sprak mij wel aan. En dat het werkt, blijkt ook uit het blog van Manon van NuVetVrij waarin ze beschrijft hoe ze met behulp van Micro Gewoontes binnen enkele weken 300 – 400min per week is gaan bewegen! Ik besloot het dus ook maar eens te proberen.

Grote doelen

Patricia en ik gaan graag samen trailrunnen Maar door lang slepende blessures is mijn conditie inmiddels minimaal. Ik heb mezelf al verschillende keren tot doel gesteld weer een 20 á 25km trailrun te gaan lopen. En dat betekent weer flink trainen. Ik plukte diverse loopschema’s van internet, haalde mijn trailschoenen uit de kast, kocht een kekke nieuwe outfit en stopte mijn trailvest alvast vol met energie-repen. Lekker ADHD allemaal! En je raadt het al: ik ben nog niet eens begonnen. Door mijn ADHD wordt ik continu bestookt met ‘leukere’ of ‘belangrijkere’ dingen om nú te doen. Impulsief kies ik daar dan voor. Nu samen met Patricia genieten van die Netflixx serie is gewoon sterker dan over zes maanden de waanzinnige euforie op de finish van een hardloopwedstrijd ervaren.

Kleine stapjes

Met het blog van Tom in mijn achterhoofd heb ik de halve marathon uit m’n hoofd gezet en bedacht een piepklein dagelijks beweegdoel. Mijn eerste Micro Ggewoonte werd om van gemiddeld 3.500 stappen per dag 5.000 te maken. Bij een gemiddelde staplengte van 75cm, en een snelheid van 5km/h, is dat iets meer dan 1.100m en kost me grofweg 13min. Per dag! Dat is twee keer op en neer naar het einde van de straat! Ik voelde me een beetje beschaamd (“dat is wel een héle kleine micro gewoonte”), maar besloot het toch te proberen. Ik maakte een afspraak met mezelf om vanaf nu 1.500 stappen per dag extra te lopen.

Mijn ADHD helpt een handje!

En toen bleek mijn ADHD me juist een handje te helpen. In die dagelijkse tsunami aan externe input zit namelijk regelmatig iets dat me aan het lopen herinnert. En ik heb ook onmiddellijk een leuk idee om te doen of uit te denken onderweg. Mijn impulsiviteit zorgt ervoor dat ik m’n jas al aan heb voordat Patricia kan vragen wat ik in hemelsnaam midden onder de lunch ga doen. En binnen 13 min krijg ik de dopamine-rush van weer een doel gehaald! Hoezo korte termijn beloning!

Mijn daggemiddelde ligt inmiddels al ruim boven de 6.000 stappen en neemt iedere dag toe. Hoe dan? Volgens mij is dat nu juist het geheim van de Micro Gewoontes. Door hele kleine doelen te stellen, is het heel gemakkelijk deze iedere dag te halen. En zo wordt het een gewoonte die langzaam en ongemerkt steeds steviger en groter wordt. En het gaafste is dat mijn ADHD me hierbij nu niet in de weg zit maar me juist een handje helpt. Op naar het volgende doel!

Focus op je talent! Ook als ADHD-er!

Ik heb ADHD. Toch heb ik een succesvol bedrijf opgebouwd en weer verkocht. Ik heb een vrijstaand huis, een Audi, (had) een boot en kan op vakantie wanneer ik wil. Ik ben met het mooiste meisje van de klas getrouwd, heb drie prachtige zoons en kan heerlijk genieten van familie en vrienden en zij van mij. En ook nu als business mentor-coach ben ik opnieuw succesvol. Hoe dat kan? Omdat ik me niet focus op de beperkingen maar op de talenten van mijn ADHD. Ik ben ervan overtuigd dat mijn tomeloze energie, creativiteit, probleemoplossend vermogen, sterke intuïtie, vindingrijkheid, empathisch vermogen en humor de kern vormen van mijn succes.

Begrijp me goed; ik heb helemaal niks tegen therapie of pillen. Ik gebruik zelf ook methylfenidaat voor die gelegenheden waar de tsunami van prikkels en de niet aflatende stroom van gedachten en ideeën in mijn hoofd goed functioneren in de weg staan. Maar om echt succesvol te zijn moet je je talenten gebruiken en ontwikkelen. Olympisch gouden hockey coach Mark Lammers zei: als je traint op je zwakke plekken wordt je maximaal een acht. Door te trainen op je talenten wordt je een tien. En alleen met tienen win je Olympisch goud!